Invelit cu paturici bebe e mai linistit
De fiecare data cand incercam sa imi adorm puiutii, mama imi spunea ca daca ii voi inveli usor cu o paturica, somnul va veni mult mai repede..Si uitandu-ma in urma, chiar daca multe din sfaturile mamelor noastre nu mai sunt de actualitate, imi dau seama ca in aceasta privinta avea dreptate. Asadar, in garderoba micutului tau, una sau doua (una mai subtire si una mai groasa) paturici bebe trebuie sa fie nelipsite, pentru ca sunt un element vestimentar tare practic, in multe situatii.
O paturica isi arata utilitatea in situatiile in care nu stim cum sa ne imbracam nou-nascutul cat mai adecvat posibil, atunci cand iesim cu el afara. Si daca straturile de haine in care este imbracat sunt totusi prea subtiri in anumite momente ale zilei, o paturica mica si draguta poate fi salvarea.
La plimbare, in carucior sau in scoica, o paturica va ajuta bebelusul se se simta in siguranta si sa isi regleze mai bine temperatura corpului, pentru a adormi linistit.
Poate fi pusa pe orice suprafata straina cu care pielea sensibila a bebelusului vine in contact: un umar, suprafata caruciorului pe care asezam bebelusul, pe canapea, etc.
Inainte de a cumpara din multitudinea de paturici bebe, este important a se avea in vedere cateva aspecte importante, precum materialul din care este fabricata, dimensiunea si grosimea acestora.
Paturici bebe – alegerea materialului folosit
Materialele cele mai utilizate pentru paturici bebe sunt bumbacul, polarul (polar fleece) si lana.
Bumbacul este o alegere foarte buna pentru pielea sensibila a bebelusului, deoarece este un material natural, respirabil si moale. Totodata este ideal pentru bebelusi, deoarece nu prezinta riscul aparitiilor iritatiilor pielii sau a alergiilor. Bumbacul asigura un confort termic sporit și permite o buna circulatie a aerului tocmai datorita faptului ca este o fibra naturala.
Catifeaua din bumbac este o varianta a bumbacului utilizata pentru paturici bebe datorita aspectului sau frumos, elegant si placut la atingere. Are de regula o textura mai densa si mai groasa.
Polarul (polar fleece in engleza) este un material pufos, moale, calduros si sintetic. Datorita structurii materialului, capacitatea de izolatie termica este una de-a dreptul impresionanta, chiar mai mare decat a lanii. Lasa pielea sa respire in voie, insa nu ofera protectie impotriva vantului.
Lana este o alegere buna pentru ca este calduroasa, dar necesita oarecare atentie pentru faptul ca poate fi usor iritanta pentru pielea sensibila a bebelusului, fiind usor mai aspra (marea majoritate a tipurilor de lana sunt mai aspre). De aceea uneori este folosita doar intr-o anumita proportie in materialele ce compun articolele pentru bebelusi.
Paturici bebe – alegerea dimensiunii potrivite
Ca si dimensiune, exista pe piata diferite variante. O dimensiune de minim 70×80 centimetri va indica o paturica pentru carucior sau scoica auto, cu care de regula va fi invelit bebelusul la plimbare, sub stricta supraveghere a adultului. Sa nu uitam ca bebe va avea la 2 ani in jur de 90 de centimetri, deci niste paturici bebe de aceasta dimensiune vor putea fi folosite pentru a-l inveli in partea de jos a corpului pana la maxim aceasta varsta.
In demersurile de a reduce sindromul mortii subite, Academia Americana de Pediatrie face urmatoarele recomandari pentru somnul bebelusului: acesta sa doarma doar pe spate intr-un spatiu al sau; in patut se va folosi o saltea ferma si un cearsaf potrivit, ce nu poate fi tras; nu se vor lasa in patut obiecte de genul paturicilor, pernelor, jucariilor umplute.
Paturici bebe – alegerea grosimii potrivite
In ceea ce priveste grosimea paturicii, este important sa se in calcul sezonul de afara sau temperatura din camera bebelusului. Daca este vara, pentru plimbarile de seara pe racoare, o paturica subtire din bumbac poate fi suficienta pentru a mentine bebelusul confortabil. In schimb, daca este iarna, toamna, primavara sau temperatura din camera este mai scazuta, este posibil sa ai nevoie de o paturica mai groasa, care sa-i tina de cald bebelusului.
Este foarte important sa se evite paturicile grele, deoarece acestea de regula nu sunt fabricate din materiale respirabile. Exista riscul ca in timpul somnului, bebelusul sa traga paturica peste fata si sa apara riscul de sufocare.
Mai mult decat practice, toate aceste paturici bebelusi sunt disponibile intr-o varietate de culori si modele, cu diferite personaje indragite de parinti si copii, astfel incat acestea sa devina si un element decorativ in camera copilului.
In concluzie, paturicile pentru bebelusi sunt esentiale pentru confortul si siguranta bebelusului si este important sa se aleaga o paturica potrivita ca si grosime si dimensiune, dintr-un material de calitate, nu prea grea si cu un design atractiv.
Lasă un răspuns