Poveste de alaptare cu SNS (Sistem de Nutritie Suplimentara)
Dupa doua nasteri prin cezariana si doi baieti, care pana la urma au fost alaptati exclusiv, dupa ce in prima lor luna de viata am fost nevoita sa ii hranesc si cu lapte praf, pot sa afirm cu mana pe inima, ca cine a inventat acest SNS sau altfel spus Sistem de Nutritie Suplimentara (Supplemental Nursing System), a facut un mare bine tuturor mamicilor si bebelusilor din intreaga lume.
De existenta acestui dispozitiv SNS si cum se foloseste, am aflat pentru prima data in 2017, de la o consultanta in alaptare.
Cauzele pentru care alaptarea a fost anevoioasa si SNS-ul a fost salvarea
La prima nastere cred ca a fost un amalgam de factori ce mi-au perturbat lactatia: nasterea prin cezariana, lactatia care a venit greu, sangele care a izbucnit din sani la prima alaptare, protectiile pentru sani pe care a trebuit sa mi le pun. Acum, uitandu-ma in urma, am inteles ca o alta cauza a fost faptul ca bebe se nascuse mic, dismatur, de doar 2,3 kilograme, desi la termen, si nu prea avea putere sa suga… Am plecat din maternitatea privata cu laptele praf in brate si instructiuni clare de la medicul neonatolog, ca era imperios necesar sa ia in greutate minim 750 de grame-1 kilogram dupa prima luna si sa fie hranit la intervale de 3, maxim 4 ore.
In prima luna si jumatate, am fost adevarati militari si eu si sotul meu: la fiecare 3 sau 4 ore din zi si din noapte, sotul meu il hranea cu biberonul pe cel mic (intai cu lapte matern muls cu pompa, apoi cu lapte praf), spala si steriliza biberoanele si tetinele folosite, pompa de san, iar eu aveam grija sa il pun la san cat de cat pe bebe, astfel incat sa nu pierd lactatia si cat timp bebe isi primea biberonul, eu foloseam pompa de san.
Dupa o luna si jumatate, bebe luase in greutate peste asteptari, insa depresia mea era din ce in ce mai adanca, pe fondul oboselii, a lipsei de lapte matern suficient (pompa mea de san nu reusea sa scoata mai mult de 60 de ml o data), desi beam litri de ceai pentru lactatie si luam Galafor forte, precum si a cererii din ce in ce mai crescute a lui bebe pentru lapte praf…
Atunci a fost momentul cand, “dand un search pe Google”, am aflat ca exista consultanti in alaptare si am sunat pentru a programa o consultatie pentru acasa, la ProMAMA.
La a doua nastere, stiam ce am de facut in legatura cu alaptarea, insa bebe s-a nascut cu reflux si diagnostic de ankyloglosie, am plecat iarasi din aceeasi maternitate privata cu tratament cu Nexium si lapte praf antireflux in brate, precum si cu slabe sperante de a alapta exclusiv vreodata, deoarece mi s-a explicat ca formula respectiva de lapte praf ingrosat il va ajuta pe bebe sa ii ramana lapticul in stomac..
Si iarasi a venit momentul cand am “dat search pe Google” si am descoperit-o pe doamna doctor Cristina Vancsa, consultant in alaptare, ultra-specializat si in tratarea ankyloglosiilor.
Ce este un SNS si la ce ajuta
Un Sistem de Nutritie Suplimentar-SNS, este o alternativa de hranire a bebelusului, atunci cand alaptarea este deficitara si este nevoie de suplimentare cu lapte praf sau chiar cu lapte matern muls, fara a introduce efectiv un biberon in gurita bebelusului.
Pentru a confectiona un SNS, este nevoie doar de:
- un biberon
- o tetina careia i se va face o gaura minuscula in mijloc, prin care sa treaca tubul de la
- o sonda de gavaj de marimea FR 5
In biberon se va pune laptele praf sau laptele matern cu care se va suplimenta hranirea bebelusului, cu ajutorul capatului tubului sondei de gavaj, dupa sesiunea de alaptare normala. Capatul sondei de gavaj va fi introdus in gurita bebelusului o data cu sanul si acesta va primi suplimentul in timp ce suge la san.
Astfel, prin acest mod de hranire, cu SNS in loc de biberonul clasic, sunt mai multe avantaje:
- bebelusul nu va ajunge sa prefere hranirea cu biberonului clasic, care este pentru el mult mai usoara versus alaptarea la san;
- o data cu suplimentarea hranei bebelusului prin SNS, este stimulat si sanul mamei; sanul mamei va produce lapte daca exista cerere, daca este stimulat de bebelus;
- in timp, creste cantitatea de lapte matern pe masura ce se va reduce si suplimentul de lapte administrat cu ajutorul SNS-ului;
- o alaptare de tip mixt (lapte matern si lapte praf) ajunge dupa un timp exclusiva;
- dupa ce alaptarea va deveni exclusiva, mama va avea mai mult timp pentru bebelusul sau pentru ca va scapa de grija si timpii alocati curatarii si sterilizarii biberoanelor, prepararii laptelui praf, etc.
Cum se foloseste SNS -ul pentru a ajunge de la alaptarea mixta la alaptarea exclusiva
- se incepe utilizarea dispozitivului de tip SNS confectionat acasa si se va evita pe cat posibil utilizarea biberonului din nou
- se vor lua suplimente pentru lactatie (ceaiuri, capsule). Produsul care pentru mine a furnizat cele mai bune rezultate, dupa ce am folosit mai multe suplimente de pe piata, a fost cel recomandat de un medic pediatru, respectiv More Milk Plus.
- timp de cateva zile se monitorizeaza cantitatea de lapte praf sau lapte matern colectat cu pompa de san, administrata prin SNS, pentru a afla necesarul in plus cerut de bebelus fata de ce mananca de la san.
- dupa acomodarea bebelusului cu hranirea prin SNS, se reduce gradual, cu cate 10 mililitri zilnic, cantitatea de lapte praf sau lapte matern colectat cu pompa de san oferit cu ajutorul acestuia
- in tot acest timp, se va urmari ca bebelusul, atunci cand este alaptat sa inghita. Atat timp cat inghite inseamna ca mananca.
- se vor face mereu compresii ale sanului si in momentul in care nu mai suge nutritiv, nu mai inghite, se muta bebelusul de la un san la altul.
- se urmareste ca bebe sa aiba 6 scutece ude pe zi si se cantareste o data pe saptamana.
Un material frumos si clar scris, care mi-a reamintit la al doilea copil cum se foloseste SNS-ul, veti regasi aici: https://alapteaza.wordpress.com/2015/03/30/ce-este-si-cum-se-foloseste-un-sns/
Trecerea de la alaptarea mixta la cea exclusiva este un proces anevoios pentru mama, iar pentru aceasta este binevenit sprijinul celor din jur (sterilizare, pregatirea formulei in timp ce mama alapteaza, etc.)
Timpul in care am reusit efectiv sa reduc total laptele praf a fost de aproximativ o luna si jumatate, iar alaptarea a devenit exclusiva in jurul varstei de trei luni in cazul primului baietel, respectiv trei luni si jumatate in cazul celui de-al doilea.
Si da, ALAPTAREA EXCLUSIVA ESTE POSIBILA CHIAR SI DUPA HRANIREA CU LAPTE PRAF. E nevoie doar de incredere in fortele proprii si mult sprijin si suport din partea celor din jur.
Lasă un răspuns