Hranirea bebelusului in primele luni de viata. Alaptarea si laptele praf
In primul rand, cea mai importanta informatie despre hranirea bebelusului: nu sunteti cu nimic mai prejos ca mame daca nu puteti alapta! Indiferent de motivele pentru care nu puteti alapta (anumite medicamente, interventii chirurgicale, patologii cronice, probleme de alimentare a bebelusului etc.), trebuie sa fiti recunoscatoare ca exista variante pentru hranirea bebelusului si ca bebelusii cresc armonios si cu o formula de lapte adaptata nevoilor lor.
Intr-adevar, laptele matern are anumite beneficii comparativ cu laptele praf, insa dezvoltarea tehnologiei si cercetarile au creat lapte praf foarte asemanator ca si compozitie cu laptele matern.
Exista situatii in viata in care nu avem de ales si singura varianta pentru hranirea bebelusului este laptele praf. Este total in regula! In schimb, daca sunteti presata sa alegeti formula, in detrimentul laptelui produs de dumneavoastra (oboseala, intoarcere la munca, scaderea productiei lactate, presiune din partea apropiatilor etc.) exista posibilitatea sa apelati la un consultant in alaptare sau la un grup de suport. Va pot ajuta mai mult decat credeti. Dar oricum ar fi, sanatatea dumneavoastra este extrem de importanta si nu trebuie sa renuntati la ea pentru alaptare. Un bebelus creste si se dezvolta armonios, in special daca mama lui este langa el, il sprijina emotional si ii acorda atentia de care are nevoie!
Verificarea compatibilitatii medicamentelor administrate in perioada de alaptare se face in primul rand cu ajutorul medicului neonatolog sau pediatru. Exista resurse online pentru informare, cel mai recomandat si utilizat fiind: e-lactancia.org, dar oricate informatii ar exista online, acestea nu inlocuiesc sfaturile medicale avizate.
Mecanismul producerii laptelui matern
Glandele mamare produc si secreta lapte. Aceste glande se varsa in canale galactofore, care transporta laptele la mamelon, unde fiecare canal are propria deschidere. Zona mai intunecata a pielii care inconjoara mamelonul se numeste areola si il ajuta pe nou-nascut sa vada si sa gaseasca mamelonul mamei sale. La scurt timp dupa nastere, el va cauta instinctiv mamelonul mamei sale. Acesta se numeste reflexul de inradacinare (rooting reflex) si este unul dintre multele talente cu care se nasc bebelusii.
Cand bebelusul incepe sa se hraneasca la san, informatia senzoriala ascendenta (stimulul produs de stimularea mamelonului) calatoreste catre creierul mamei, determinand eliberarea a doi hormoni. Prolactina stimuleaza productia de lapte, iar oxitocina stimuleaza contractia lobulilor care tin laptele in interiorul sanului. Acesta se numeste “let-down reflex”(reflexul de ejectie al laptelui). Chiar si sunetul plansului unui copil poate initia reflexul de ejectie al laptelui. In acest fel, laptele matern este produs ca raspuns la solicitarile tot mai mari ale cresterii bebelusului, comunicate organismului mamei prin alaptarea bebelusului. Din acest motiv, majoritatea organizatiilor de sanatate din intreaga lume recomanda hraniri frecvente timpurii.
Beneficiile laptelui matern
Laptele matern isi schimba compozitia in timp, pentru a oferi toata hrana de care are nevoie un bebelus in crestere. Cel mai timpuriu lapte, numit colostru, este bogat in proteine si anticorpi, care ofera nou-nascutului imunitate pasiva, protejandu-l de bolile ce pot surveni imediat, colostrul actionand ca un scut impotriva infectiilor. Pe masura ce bebelusul continua sa creasca, laptele matern matur contine concentratii relative mai mari de grasimi si zahar decat colostrul, in conformitate cu cerintele de crestere ale bebelusului.
“Maturizarea” laptelui matern continua sa ofere bebelusului imunitate pasiva, prin eliberarea de anticorpi produsi in corpul mamei, care sunt specifici microbilor gasiti in mediul pe care mama si bebelusul il impart.
Bebe mananca suficient?
Multe mame se tem de faptul ca nou-nascutul lor ar putea sa nu primeasca suficient lapte. Stabilirea unei cantitati suficiente poate dura timp si este normal ca mamele sa se intrebe cat de mult lapte se produce de fapt. Atunci cand bebelusul se aude inghitind, inseamna ca mananca. Este important ca suptul sau sa fie nutritiv, sa existe transferul de lapte de la san. Exista semne care pot ajuta proaspetele mamici sa recunoasca daca bebelusii lor primesc suficient lapte. Acestea includ: un program regulat de hranire, sani mai moi după fiecare hranire si cel putin 5-8 scutece umede/zi. Dupa prima saptamana, in care nou-nascutii pot pierde in greutate, acestia ar trebui sa inceapa sa ia greutate in mod constant, numai cu laptele matern.
De retinut: alaptarea este o abilitate, pe care atat mama cat si bebelusul trebuie sa o invete. Multe mame se confrunta cu provocari in primele etape ale alaptarii. La fel ca majoritatea abilitatilor noi, alaptarea necesita timp si practica.
Alaptarea cu succes
Primul pas este sa va simtiti confortabil, atat dumneavoastra, cat si bebelusul. Gasiti un loc in care sa nu fiti deranjati, de preferinta intr-un loc linistit, unde dumneavoastra si bebe sa va simtiti confortabil si in siguranța. Daca bebelusul plange, incercati sa-l calmati inainte de a incepe alaptarea. Exista multe pozitii in care copilul poate fi alaptat. Cheia este sa aflati ce pozitie este confortabila atat pentru dumneavoastra cat si pentru copil, deoarece aceasta se poate schimba in functie de circumstante. Alaptarea cu succes necesita cat mai mult contact posibil intre limba, palatul bebelusului (cerul gurii) si san. Odata ce priza intre san si gura copilului este corecta si copilul a inceput sa se hraneasca, va puteti bucura de timpul special petrecut impreuna pana cand bebe adoarme sau va elibereaza sanul. Amintiti-va, toate femeile au diferite forme si dimensiuni ale sanilor. Nu este gresit daca alaptarea nu poate avea loc in toate pozitiile recomandate de medic. Important este sa reusiti sa creati un contact care nu este dureros si bebelusul sta confortabil.
Implantul mamar si alaptarea
Majoritatea operatiilor la sani sunt facute in asa fel incat sa incerce sa reduca efectul pe care l-ar putea avea asupra alaptarii. Dar in special, in ceea ce priveste marirea sanilor, este important sa retineti ca nu puteti creste cu adevarat cantitatea de tesut glandular responsabil de productia de lapte, ci este posibil să pierdeți o parte din acesta. De aceea in aceste situatii, sfatul medicului este imperios necesar.
Teoretic, daca incizia este axilara sau sub san, nu ar trebui sa aveti probleme la alaptare. Dacă incizia este in jurul areolei, exista sansa ca o parte din canalele galactofore sa fi fost taiate.
Cea mai sigura metoda prin care puteti afla este sa incercati.
Mamele care nu sunt capabile sa alapteze din diferite motive pot simti ca sunt judecate de alte mame sau isi pot face griji ca nu vor reusi sa se descurce in noul rol.
O mama care face tot ce poate cu resursele disponibile este cea mai buna mama posibila din lume pentru copilul ei.
Articol realizat de: Cosovanu Elena Teona
Medic rezident Obstetrica-Ginecologie
Lasă un răspuns