Care sunt cele mai bune jucarii pentru bebelusi in primele luni de viata
De ce sunt potrivite numai anumite jucarii pentru bebelusi?
Inainte de a vedea ce jucarii pentru bebelusi ar fi cele mai potrivite pentru ei in primele luni de viata, sa trecem mai intai in revista ce face un bebe in prima parte a vietii din punct de vedere al dezvoltarii sale si implicit al interesului pe care il poate manifesta pentru anumite jucarii.
Pana la varsta de 6 luni, varsta la care va incepe sa stea in fundulet, bebelusul va sta mai mult culcat pe spate in marea majoritate a timpului. De la nastere si cam pana in a treia luna de viata (plus sau minus, in functie de fiecare copil), bebe va sta destul de mult nemiscat, cuminte, la locul lui.
Cam pe la 3-4 luni va invata sa isi tina capul sus sezand pe burtica sau in brate fiind, si tot cam pe la aceeasi varsta va invata sa tina si sa duca diferite obiecte in gurita, sa se rostogoleasca pe o parte si pe alta. Acum este si perioada in care va incepe sa saliveze foarte mult, chiar daca primii dinti nu erup acum. Cu alte cuvinte, intre trei si sase luni micul bebe va incepe sa se miste, insa tot culcat fiind, se va intoarce cand pe o parte, cand pe alta, isi va putea muta locul pe o suprafata plana impingand din maini si din picioruse, va trage de obiecte daca le are la indemana si va gusta tot ce ii pica in mana.
Astfel, in functie de diferitele “milestones” (cum se numesc in engleza) sau “achizitii” (cum le numim in limba romana), pe care le capata bebelusul in dezvoltarea sa, doar o parte din jucariile pe care le gasim de cumparat, sunt potrivite indeosebi perioadei de 0-6 luni.
Asa ca, in acest articol, vom explora cele mai bune jucarii pentru bebelusi, impartite in doua categorii: jucarii pentru bebelusi de la nastere pana la 3 luni si jucarii potrivite pentru bebelusi de 3 luni si peste.
Jucarii bebelusi 0-3 luni
Daca vorbim de jucarii bebelusi 0-3 luni, preferate vor fi cele care ii stimuleaza micutului auzul si vazul. Sa nu uitam ca bebe sta preponderent nemiscat si chiar daca nu stie inca sa tina jucarii in mana, le va aprecia pe cele pe care le tine si manevreaza altcineva, precum si pe cele atarnate care canta sau fac zgomote. Asadar iata cateva exemple de jucarii bebelusi 0-3 luni:
- carusel muzical pentru patut
- jucarie muzicala
- jucarie zornaitoare
- jucarie chitaitoare
Avand in vedere ca inca din prima saptamana de dupa nastere bebelusii capata abilitatea de a vedea in culori, evident ca vor aprecia acele jucarii bebelusi 0-3 luni cat mai colorate.
Jucarii bebelusi 3 luni si peste
Pe langa jucariile de mai sus care vor fi in continuare apreciate, sunt si jucarii bebelusi 3 luni care sunt mai interesante o data cu implinirea acestei varste. Sa nu uitam ca bebelusul a mai crescut, are o mobilitate mai crescuta stand la orizontala, invata sa duca lucrurile in gura, sa se intoarca de pe o parte pe alta:
- centru de activitate
- jucarie dentitie
- jucarii de plus
- jucarii senzoriale
- oglinda
Pe masura ce bebelusii incep sa creasca, jucariile de dentitie devin esentiale. Si nu musai pentru ca ii vor aparea primii dintisori, ci pentru ca acestea il vor ajuta la dezvoltarea abilitatilor de prindere si manipulare. Si pentru ca in aceasta etapa bebe este fascinat sa invete sa isi coordoneze miscarile, sa prinda jucariile si sa le duca in gura. Prin urmare si jucariile de plus, moi, il vor ajuta sa exploreze intr-un mod sigur, fara sa se raneasca.
In primele luni de viata, dezvoltarea bebelusului este in plina desfasurare. Jucariile pentru bebelusi pot juca un rol crucial in stimularea simturilor si dezvoltarea abilitatilor motorii si cognitive, sub stricta supraveghere a parintilor. Insa interactiunea directa cu parintii si asigurarea unui mediu sigur si afectuos sunt la fel de importante pentru dezvoltarea bebelusului ca si jucariile.
Lasă un răspuns