Contact

0722 770 090

Acasa

0 produse
0

Prima baita a bebelusului


Prima baita a bebelusului

Indiferent ca esti la primul sau chiar la al doilea, al treilea copil, prima baita a bebelusului este unul din acele momente ce necesita o pregatire prealabila din partea parintilor. Nou-nascutul este mic si fragil, este cu bontul ombilical inca nedesprins si este foarte posibil sa nu fie deloc incantat de primele sale baite. Insa usor, in timp, aceste momente vor deveni unele dintre cele mai frumoase si relaxante.

Asadar, pregatirea si atentia acordata detaliilor sunt esentiale pentru a face ca prima baita a bebelusului sa fie o experienta sigura, confortabila si plina de iubire. 

In general, o temperatura potrivita pentru camera bebelusului este cea de 21-23°C, iar umiditatea optima este cea de 50-60%. In incaperea in care se va face baita (camera nou-nascutului sau baie) se poate creste temperatura la 25-26°C.

Baita bebelusului se va face zilnic pana la varsta de un an (conform unor opinii) sau de maxim doua, trei ori pe saptamana (conform altor opinii). De regula se face seara si intotdeauna inainte de masa, pentru a evita regurgitarea laptelui abia mancat. 

Inainte de a incepe baita bebelusului, vom pregati pentru a le avea la indemana, urmatoarele obiecte necesare:

Se pregateste cadita cu apa, iar in cazul in care aceasta nu este prevazuta deja cu un suport anatomic al sau, se poate folosi un suport anatomic din burete. Suportul anatomic este util din mai multe motive: asigura o pozitie stabila si confortabila pentru bebelus in timpul baitei, evitand riscul alunecarii sau scufundarii in apa; mentine bebelusul intr-o pozitie ergonomica, cu sprijin pentru cap, gat si spate; face baia bebelusului mai usoara pentru parinte, deoarece ii permite sa aiba ambele maini libere pentru a-l spala pe cel mic si pentru a folosi cu usurinta produsele de ingrijire necesare.

Apa pusa in cadita, necesara pentru imbaiere va fi mult mai putina la inceput, astfel incat zona bontului ombilical sa nu fie cufundata in apa.

Temperatura apei va fi verificata sa fie de 36-37°C, cu ajutorul termometrelor de diferite forme si culori ce se regasesc pe piata.

Se spala bebelusul pe corp si apoi pe par, usor, ca o mangaiere, insistand asupra pliurilor, cu o lotiune de curatare pentru corp si par. Este necesar sa folositi doar cosmetice speciale pentru bebelusi.

Ii clatim parul si corpul cu o cana pentru clatit din plastic, speciala pentru bebelusi.

Se scoate bebelusul din cadita si se sterge foarte usor, prin tamponare (fara a freca), incepand cu capul si terminand cu picioarele, cu ajutorul unui prosopel din bumbac moale si absorbant, cu gluga (capison).

Urechiusele se curata cu betisoare de urechi, cu opritor, speciale pentru bebelusi. Pavilionul si urechea externa se vor sterge bland cu un colt al prosopului sau al scutecelului din bumbac.

Ii curatam ochisorii doar daca este nevoie, dinspre unghiul extern inspre cel intern, cu comprese sterile, umezite cu ser fiziologic.

Nasucul se poate curata deasemeni cu ser fiziologic doar daca este nevoie, iar mucozitatile astfel inmuiate, se trag din nasuc cu compresele sterile. Altfel, mucozitatile din nasuc se pot aspira si cu o pompita pentru nas (aspirator nazal).

Se maseaza bebelusul cu lotiune de corp sau ulei de corp. Este necesar sa folositi doar cosmetice speciale pentru bebelusi.

In primele zile, pana se va usca cordonul ombilical si va cadea, cereti sfatul unui cadru medical, despre cum se face toaleta bontului ombilical. Se poate curata foarte delicat (atinge) cu alcool sanitar (conform instructiunilor primite la maternitatea privata Regina Maria) sau solutie Betadine (conform instructiunilor primite la maternitatea privata MedLife) si presara cu Baneocin pulbere, iar pe acestea le puteti procura de la orice farmacie. Bontul ombilical se va ingriji astfel de trei ori pe zi, pana la caderea acestuia (7-21 zile) si inca o saptamana dupa, conform informatiilor primite de la maternitatea privata MedLife. Atunci cand bontul ombilical inca nu a cazut, este de preferat sa nu il umezim prea tare la baita, sa nu stea cufundat in apa, deoarece detasarea sa poate sa fie mai tarzie.

Ii punem un scutec de unica folosinta Pampers sau Huggies marimea 1, aceste numere fiind potrivite pentru nou-nascutii cu greutate normala (peste 3 kg) si se da funduletul cu crema Bepanthen, procurata de la farmacie sau cu o crema cu galbenele.

Il imbracam si…gata prima baita a bebelusului!

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019-2025 Ursuletul Teddy. Toate drepturile rezervate. Un proiect WebHub, gazduit de BestHosting.      Plăteşte în siguranţă cu card de credit/debit