Contact

0722 770 090

Acasa

0 produse
0

Nasterea si lohiile


Lohiile, lohii dupa nastere naturala, lohii dupa cezariana

Ce sunt lohiile

Secretiile vaginale care apar dupa fiecare nastere, fie ea naturala sau prin operatie cezariana, se numesc lohii. Sunt compuse din sange, mucus si tesut uterin. Mirosul este similar cu cel al scurgerilor menstruale, insa aceste scurgeri numite lohii pot dura pana la cateva saptamani. Lohiile sunt initial abundente si scad treptat in volum pana la un flux mai usor, iar incet-incet dispar. Intregul proces poate sa dureze cateva saptamani, insa poate sa fie diferit ca durata si intensitate de la o persoana la alta si chiar diferit pentru aceeasi proaspata mamica, de la o nastere la alta. Secretiile numite lohii sunt o parte naturala a procesului de vindecare post-partum si de obicei nu provoacă complicatii

Camasi de noapte alaptare

Etapele lohiilor

Fiecare persoana este diferita, dar, in general, lohiile urmeaza o progresie similara in culoare si volum. Evolutia lohiilor are trei etape. Durata fiecarei etape si felul in care arata aceste lohii, poate varia de la persoana la persoana si de la caz la caz. Insa, de regula, aceste trei etape insumeaza o perioada de 6 saptamani.

Lochia rubra este prima etapă a lohiilor:

Lohiile au culoarea rosu inchis sau aprins, timp de cel putin trei sau patru zileFluxul este abundent si se pot observa si cheaguri mici de sange. In aceasta perioada, este normal sa folositi pentru lohii, un absorbant postnatal sau maxi la fiecare 2-3 ore. Pot exista si crampe usoare sau moderate.

Lochia serosa este termenul pentru a doua etapa a lohiilor:

Dupa aproximativ o saptamana, lohiile devin mai apoase si isi pierd din intensitatea culorii, ajungand la o culoare roz-maronieFluxul este mai usor si este posibil sa nu mai folositi atat de multe absorbanteConsistenta acestor lohii este mai apoasa decat cea a lohiilor din prima etapa. Pot dura de la 4 la 12 zile. De obicei, exista foarte putine cheaguri sau deloc.

Lochia alba este ultima etapa a lohiilor:

In cele din urma, secretiile de dupa nastere, numite lohii, capata o culoare alb-galbuie si o consistenta cremoasa. Pot contine putin sange sau nu. Dureaza de la aproximativ 12-14 zile pana la 6 saptamani, in flux continuu sau intermitent.

Lohii versus sange menstrual

Lohiile vor mirosi ca sangele menstrual. Atentie, nu ar trebui sa aiba un miros urat! Aceasta ar putea insemna ca bacteriile au patruns in vagin si au provocat o infectie.

Exista unele asemanari intre sangele menstrual si lohii. Ambele au un miros distinct si incep ca o scurgere puternica de culoare rosu inchis. Lohiile si sangele menstrual sunt similare prin aceea ca sangerarea scade in intensitate inainte de a disparea.

Cea mai mare diferenta intre cele doua tipuri de scurgeri este ca lohiile dureaza mult mai mult. O menstruatie tipica dureaza aproximativ o saptamana. Lohiile dureaza aproximativ 6 saptamani la majoritatea femeilor (in unele cazuri, pana la 8 saptamani).

Lohiile dupa cezariana

Daca nasterea a fost prin cezariana, vor exista sangerari in continuare cateva saptamani, dar ar putea fi mai putine decat daca nasterea ar fi fost pe cale vaginala. Chiar si la lohiile dupa cezariana asteptarile ar trebui sa fie pentru sangerari de culoare rosu inchis care se vor schimba treptat de la maro la alb-galben, pe parcursul mai multor saptamani.

Vindecarea post-partum

Vindecarea dupa nastere dureaza cateva saptamani. Este necesar ca proaspata mamica sa se odihneasca in aceasta perioada cat mai mult posibil. E nevoie sa i se dea timp corpului sa se vindece. Oricat de interesanta ar parea o reluare a activitatilor obisnuite, acest lucru poate prelungi perioada de vindecare. De asemenea, poate face ca sangerarea sa devina mai abundenta sau sa reapara (daca s-a intrerupt o perioada).

Iata cateva sfaturi pentru primele sase saptamani de dupa nastere:

  • Utilizati numai absorbante sanitare in primele sase saptamani post-partum.
  • Nu utilizati tampoane si nu introduceti nimic in vagin decat dupa ce ati consultat medicul. Acest lucru poate introduce bacterii in uter si poate provoca infectie.
  • Cel mai bine este sa evitati actul sexual timp de cel putin sase saptamani dupa nastere. Dupa ce lohiile au trecut si medicul a spus ca este in regula sa va reluati viata sexuala, folositi metode contraceptive pentru ca puteti ramane insarcinata chiar daca menstruatia nu a revenit.

Semne de alarma

Lohiile nu provoaca de obicei complicatii. Cantitatea de sange ar trebui sa se reduca de la sine pana cand se opresc. Cu toate acestea, exista semne de alarma la care trebuie să fiti  atente si sa contactati medicul daca aveti urmatoarele simptome in saptamanile dupa nastere:

  • Secretii vaginale verzui.
  • Miros urat al lohiilor (mai urat decat al menstruatiei obisnuite).
  • Sangerare sau scurgeri excesive.
  • Cheaguri mari, de dimensiunile unei mingi de golf sau coagulare excesiva.
  • Febra, frisoane sau simptome asemanatoare gripei.
  • Umflarea sau durerea in jurul zonei vaginale.
  • Ameteli sau senzatia de lesin.
  • Crampe excesive sau dureri pelvine severe.

Articol realizat de: medic rezident obstetrica-ginecologie Teona Cosovanu.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019-2024 Ursuletul Teddy. Toate drepturile rezervate. Un proiect WebHub, gazduit de BestHosting.      Plăteşte în siguranţă cu card de credit/debit